Beheren van vermogen: rendement op energiebesparende voorzieningen

Hoog rendement, zonder al te veel risico’s. Het zou de ideale situatie zijn. Echter, de praktijk wijst uit dat de spelregels omtrent vermogensbeheer ieder jaar weer veranderen. Wat vaak niet wordt meegenomen bij het bepalen van de juiste koers zijn energiebesparende maatregelen. Toch lijkt het er op dat je daardoor het dichtst bij de ideale situatie komt.

Hoeveel je kunt verdienen met sparen

Geld op de bank zetten geeft een bepaalde zekerheid, helaas levert het amper nog wat op. De spaarrente is zo goed als nul. Gemiddeld is dit nog maar 0,05%. Je spaargeld steken in aandelen, beleggingsfondsen of vastgoed geeft meer kans op rendement.

Stel, je hebt een vermogen van €10,000,- Laat dit op de bank staan, en het bedrag zal in het eerste jaar slechts groeien met €5,-. Na 10 jaar heb je €10050,11.

Hoeveel beleggen kan opleveren

Beleggen is een goed alternatief voor spaargeld. Met beleggen zet je geld voor een lange of korte tijd vast om daar in de toekomst een financieel voordeel uit te halen. Dit doe je het best met geld dat je minimaal 10 jaar weg kan zetten.

Afhankelijk van de genomen risico’s kun je op lange termijn een aardig vermogen opbouwen. Met een jaarlijks rendement van 6%* heb je na 10 jaar van diezelfde €10.000,- een bedrag van €17.908,48 gemaakt.

*Dit percentage is ieder jaar per belegger anders en hangt af van het gekozen risico. 6% is op basis van de afgelopen jaren een gemiddeld cijfer

Rendement op energiebesparende voorzieningen

Velen vragen zich af wat de kosten en baten zijn van energiebesparende maatregelen. Is het de investering waard? Volgens onze berekening is het bijna net zo winstgevend als beleggen. Met een vermogen van €10.000,- zijn er verschillende opties betreft energiebesparende voorzieningen.**

Stel, je neemt 12 zonnepanelen. De totale kosten inclusief installatie zitten rond de €4400,-. De besparing door de zonnepanelen zal rond de € 600,- per jaar zijn. In 7,3 jaar is de aanschafprijs terugverdiend en in 10 jaar heb je dus een opbrengst van. €1620,-

Daarnaast investeer je €2200,- om de spouwmuren met een oppervlakte van 100m2 te laten isoleren. Dit verdien je gemiddeld in 3 jaar terug, wat in de overige jaren €5133,-  oplevert.

Ten laatste besteed je €2520,- aan vloerisolatie met een oppervlakte van 65m2. Dit verdien je in ongeveer 7,5 jaar terug, waardoor je €792,- verdient. Na 10 jaar heb je dus een bedrag van €17.545,- met een rendement van 5,78%

**Uitgaande van een twee onder 1 kap, met nog veel mogelijkheden, gemiddelde energieprijzen en gemiddelde terugverdientijd. Dit voorbeeld is niet voor iedereen toepasbaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *