Waarom investeren in het verduurzamen van je woning zo gunstig is

Niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor jezelf

Zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp; je huis verduurzamen lijkt prijzig en heeft misschien niet meteen prioriteit voor je. Toch zitten er veel voordelen aan, óók op financieel gebied.

1. Geld verdienen met je investering

Energiebesparende maatregelen verlagen je energierekening en dat klinkt voor iedereen als muziek in de oren. Omdat je minder energie verbruikt houd je op het einde van het jaar heel wat geld over. Met dit jaarlijkse bedrag verdien je uiteindelijk je investering terug. Wat dus betekent dat je met je investering geld kunt verdienen. Het volgende voorbeeld toont hoe dit in z’n werking gaat.

Je hebt een tussenwoning met een gevel oppervlakte van 40m2. Je investeert €749,- om spouwmuurisolatie te laten installeren. Daardoor bespaar je per jaar €208,-. Dan heb je je investering dus binnen 3,5 jaar terugverdiend en zal je in de jaren erna alleen nog maar winst maken.

2. Een groen energielabel is in jouw voordeel

Het energielabel van een woning is een maatstaf dat laat zien hoe energiezuinig een woning is. Goede isolatie, zuinige apparatuur en duurzame warmte hebben hier effect op.

Het kent zeven klassen, van A++ (groen en heel zuinig) tot G (rood en zeer verspillend). Een woning met A++ heeft waarschijnlijk goede isolatie, dubbel glas, groene verwarming en zonnepanelen. Dit geeft de woning niet alleen meer comfort, maar laat de woning ook flink in waarde laten stijgen.

Volgens het onderzoeksbureau Calcasa is het schakelen naar een klasse hoger in het energielabel goed voor maar liefst 2 procent stijging van de verkoopprijs. Met een gemiddelde woningwaarde van € 297.000,- is dat een verschil van € 6.000,-.

3. Een aantrekkelijke woning die actief bijdraagt aan een beter klimaat

Fossiele brandstoffen worden steeds schaarser en daarbij vormt Co2-uitstoot een steeds groter risico voor het klimaat. Door energiebesparende maatregelen te installeren, zorg je er voor dat jouw woning weinig tot geen van die stoffen verbruikt. Ook op de huizenmarkt worden duurzaamheid en uitstoot vermindering worden steeds belangrijkere thema’s. Door bij te dragen aan een oplossing zal je woning aantrekkelijker worden voor potentiële kopers.

Met investeren in je woning lever je dus niet zomaar geld in, je krijgt er juist een hoop voor terug.  Ja, het kan nogal een investering eisen, maar uiteindelijk wegen de positieve aspecten velen malen zwaarder dan de negatieve aspecten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *